Új vezető a Diakónai Iroda élén

Bujdosó Balázs június 1-jétől a Magyarországi Református Egyház (MRE) Diakóniai Irodájának megbízott vezetője. A szociális szakember a diakonisszák jelmondatát tartja motivációja mozgatórugójának: „Jutalmam, hogy tehetem”.

Bujdosó Balázs több, mint tíz évig vezetett Nagykőrösön egy önkormányzati, több szakfeladatot ellátó, integrált intézményt, majd 2017-ben kapott felkérést, hogy csatlakozzon az MRE Diakóniai Irodája által fenntartott nevelőszülői hálózat munkájához, 2018-tól pedig a Nyugat-magyarországi Református Nevelőszülői Hálózat vezetője.

Bujdosó Balázs

Az irodavezető a Károli Gáspár Református Egyetemen végzett szociális munka szakon, majd a Pázmány Péter Katolikus Egyetem szociális vezetőképzésén folytatta tanulmányait, a mesterképzést pedig a Semmelweis Egyetemen végezte, jelenleg tereptanár és külső oktató a Károli Gáspár Református Egyetemen. Bujdosó Balázs Nagykőrösön él feleségével, két gyermekük van; és a helyi református gyülekezet oszlopos tagjai.

Új pozíciója kapcsán az irodavezető megjegyezte: az egyik legfontosabb dolog számára az, hogy működésben és szemléletben megőrizze azt a lelkületet, ami jelenleg uralkodik a Diakóniai Irodában és az irodához kapcsolódó intézményekben, emellett pedig hangsúlyt fektet arra, hogy az elmúlt időszak terheit és nehézségeit – melyeket főként a pandémia okozott – enyhítsék, feloldják a csoporthoz való tartozás élményével és a személyes találkozás megélésével.

„Az egyház múltjában mindig is jelen volt a diakónia, ezt küldetésnek, feladatnak vehetjük. Az emberekre úgy tekintünk, mint Isten teremtményeire, akik ha segítségre, támogatásra szorulnak, akkor meg kell tennünk azt, ami erőnkből és lehetőségünkből adódik.

Meggyőződésem szerint számos szervezet alkalmas arra, hogy támogassa a rászorulókat, ez a segítségnyújtás egy szolgáltatás, mi azonban (az egyház) ezt inkább egy szolgálatnak tekintjük, tehát az összes szakmaiság mellett van egy olyan lelkület és hozzáállás, ami mindenképpen plusz jelent.

Számomra a diakonisszák »Jutalmam, hogy tehetem« jelmondata fejezi ki leginkább ezt a fajta szolgálatot, ez tükrözi legjobban, hogy mi a motivációnk, miért is végezzük és miért végzem én is minden nap a munkámat” – emelte ki szolgálata kapcsán Bujdosó Balázs az MRE Diakóniai Irodájának vezetője.