Visz a vérem – az életmentő kampány

„A jókedvű adakozót szereti Isten.” (2Kor 9,7)

A Magyar Kórházszövetség és a Bethesda Gyermekkórház a Szekszárdi Területi Vérellátóval és az Országos Vérellátó Szolgálattal közös orvoscsapata kampányba fogott a véradás népszerűsítésére. Céljaik között szerepel megkeresni is kiképezni 100+1 véleményvezért arra, hogy közreműködésükkel felhívják a társadalom minden szegeltének figyelmét az önkéntes véradás életmenő szerepére. A véleményvezéreket – ismertebb néven influenszereket – egy budapesti szálloda rendezvénytermébe gyűjtötték össze, hogy a véradás nemzetközi napjához (június 14.) kapcsolódóan hiteles információkkal lássák el őket és az összetartást is erősítsék a kampány elején.

A test és a vér az ember alapvető alkotórészei, amelyek a földi mivoltára, származására és halandóságára utalnak. Mert az élet a vérben van, és a vér a benne levő élet által szerez engesztelést, mondja az Ószövetségben az Úr, utalva Jézus értünk ontott vérére. Az ószövetségi állatáldozatok kiontott vére jelképezi és kiábrázolja előre mindazt, amit az Úr Jézus a kereszten vitt véghez. Amennyire fontos a vér a fizikai életünkben, legyen annyira fontos Jézus Krisztus vére a szellemi életben is. Ha tehát ebben az Úr példát adott nekünk, és vérét adta értünk, mi is adhatunk vérünkből mások gyógyulása érdekében. A testünk minden pillanatban a vérünk jóvoltából él, mert a vér folyamatosan létfontosságú tápanyagokkal és oxigénnel látja el a sejteket. Amikor vért adunk, úgy segítünk, hogy nekünk igazából mindez semmibe sem kerül, míg annak, aki kapja, esélyt ad a túlélésre.

1.kampány nyitó alkalom , fotó- Madarász Zsuzsanna

Fotó: Madarász Zsuzsanna

Velkey György, a Magyar Kórházszövetség elnöke és Nagy Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat szakmai főigazgató-helyettese köszöntötte a kampánynyitó résztvevőit. Mindketten kiemelték a véradás életmentő szerepét. Arról is beszéltek, hogy lehet valaki az imádkozó orvos a műtőasztal mellett, vagy lehet a beteg, aki a műtőasztalon fekszik, esetleg a vérszállító csapat tagja, hiába várnak, ha nincsenek önkéntes véradók. A kórházakban mindennap szükség van elegendő vérre. Ráadásul a levett vérből készült három vérkészítmény egy része mindössze öt napig tárolható. Ezért a kampány célja nem a felbuzdulásból vállalt egyszeri véradás holnap, hanem a gondolkodásmód megváltoztatása és ezáltal a rendszeres véradók gyűjtése.

„A véradás mentette meg az életem”

Saját történeteiket megosztva tettek bizonyságot a meghívottak a véradás jelentőségéről, hogy így is buzdítsák a jelenlévőket. Csáky Soma az a sárospataki református gimnazista, aki önzetlen szeretetből próbálta menteni vonatra mászó társa életét, miközben ő maga is súlyos áramütést és égési sérüléseket szenvedett. A több mint száznapos kórházi kezelése alatt több mint száz egység vért kapott, ami esélyt adott neki az életben maradásra.

Pataki Csilla rendszeres véradó és többgyermekes édesanya. Tizenkilencedik véradása kapcsán derült ki súlyos szívbetegsége, amely végül szívtranszplantációhoz is vezetett. A felépülés során többször is vért kapott, ami életmentő volt számára.

Rékasi Károly színművész elmondta, hogy a motorbalesete utáni nehéz hónapokban a tizenkét műtétje között sajnos volt olyan, amelyet a vérhiány miatt kellett halasztani. Akkor a színészszakma összefogása is hozzájárult ahhoz, hogy ne csak neki, de sok sorstársa számára is legyen elég vér a vérbankban.

Csapó Ferenc építész – Pro Vita-díjas százharmincnyolcszoros véradó – a beszélgetésben azt is kifejtette, hogy míg régebben ennek a társadalmi szerepvállalásnak komoly értéke volt, közösségi hatása erősebb volt, manapság a véradók átlagéletkora egyre növekszik, ezzel pedig számuk sajnos drasztikusan csökken. Hiszen vért csak 18–60 év között lehet adni. Aktív véradóként feladatuknak tartja, hogy inspirálják a következő generációt is az önkéntes véradásra.

Kujla András „TikTok doki” influenszerként azon dolgozik szabadidejében, hogy a közösségi média e területén is egészségügyi edukációs tartalmat tegyen közzé olyan érthető, izgalmas és tömör módon, hogy a TikTok-fogyasztókhoz eljusson és így célba érjen az üzenet. Orvosi tartalmait azért kezdte el gyártani, mert túl kevés idő jut a hétköznapokban a betegekre, sok kérdésre nem kapnak orvosi választ, ezért az interneten keresgélve jutnak ostobaságokra az emberek.

Urbán Edina, a váci kórház főigazgatója arról beszélt, hogy nagy szükség van a kórházaknak a vérre. Hozzátette, hogy a véradótól a betegig a vér hosszú utat jár be, amelyet törvény szabályoz.

2.foto-Madarász Zsuzsanna

Fotó: Madarász Zsuzsanna

A véradásnak nincs sok feltétele, csak hogy a véradó legyen legalább tizennyolc éves, egészséges, legalább ötven kilogramm testsúllyal rendelkezzen és az utolsó véradás óta legalább ötvenhat nap teljen el. A többi esetleges akadályt a véradást megelőző kérdőív kiszűri, mert – mint Pászthy Vera, a Szekszárdi Területi Vérellátó vezető főorvosa elmondta – a fő cél a betegek és a véradók védelme. Fontos feladat a véradással kapcsolatos tévhitek és félelmek eloszlatása valós és hiteles információk segítségével. Az Országos Vérellátó Szolgálat honlapján ehhez a fontos tudnivalók és edukatív anyagok mellett a véradási események, helyszínek és a véradók történetei is megtalálhatók.

3.Visz a vérem kampánystáb, fotó-Sebestyén László

A Visz a vérem kampány csapata: Kerekes Júlia, Pászthy Vera, Gui Angéla és Tamásné Bese Nóra

Fotó: Sebestyén László

Hogyan, hova és mikor lehet csatlakozni?

Az Országos Vérellátó Szolgálat honlapján a Vöröskereszttel együttműködésben országosan egy évre előre betervezett véradási lehetőségek sora várja azokat, akiknek szívében megszületett a véradás szándéka. Budapesten a Sugár Üzletközpontban nemrég megnyílt véradóponton pedig mindennap várják a véradókat. Az egyenletes eloszlás és ellátás érdekében mindenkit arra kérnek, hogy használják a weboldal időpontfoglaló rendszerét, ami nagyban megkönnyíti a kitelepülők munkáját.