A világban

Hírek

Afganisztán 2021 Fotó: Sajtos Szilárd saját archívum

Mi közöm Afganisztánhoz?

Na, látjátok, pontosan ezért nem olvasok már híreket – hallottuk sokfelől az elmúlt időszakban. Baráti társaságokban, munkahelyi beszélgetésekben tapasztaltuk, hogy nehezen tudunk mit kezdeni több ezer kilométerre élő emberek fájdalmával. Cikkünkben annak jártunk utána, magyar református keresztyénként hogyan kapcsolódhatunk az Afganisztánban történtekhez és mihez kezdhetünk ezzel.

Tovább a cikkhez

Közel-keleti reformátusok

980x520-StopOccupation (1).jpg

Reformátusok a közel-keleti közösségekért

Tapasztalatainkat megosztani, egymás meghallgatni, egymás történeteire odafigyelni, közösen mérlegelni és felismerésre jutni, hitünket megvallani, bizonyságot tenni és együtt megújulni. Ez a célja a világ reformtátussága párbeszédének, aminek legutóbbi alkalma a Közel-Keletre fókuszált.

White-House.jpg

Az örmény keresztyének hálásak az amerikai elnök bátor tettéért

Az Amerikai Örmény Missziói Egyesület (AMAA) örömmel és hálásan fogadta az amerikai elnök, Joe Biden április 24-i nyilatkozatát, amiben elismerte az örmény népirtás tényét és néven nevezte az örmény keresztyéneket világszerte a mai napig kísértő tragédiát.

00_hassakeh.jpg

Szíria: remény a menekülés és a nélkülözés közepette

A szíriai háború közepette Mathilde Sabbagh, amint befejezte teológiai tanulmányait, visszatért szülővárosába, az északkelet-szíriai Haszakehba, hogy az ifjúsági misszióban szolgáljon. Senki sem számolt azzal komolyan, hogy szolgálata újra életet hoz a gyülekezetbe.

További tartalmak

További hírek

A megsemmisülés határán

A keresztyének zöme elmenekült azokról a földekről, ahol az Ószövetség prófétái vándoroltak, ahol Jézus Krisztus prédikált. Néhányan a bizonytalan jövő reményébe kapaszkodva igyekeznek kitartani. Az iszlám fundamentalista csoportok a kihalás szélére sodorták az amúgy is megtizedelt keresztyén lakosságot. Weberné Zsikai Mária írása a Reformátusok Lapjából.

2021 egy bibliai keresőportálon

Megelőzheti-e a félelem a szeretetet? Hatással volt-e a koronavírus-járvány arra, mit kerestünk idén a Bibliában? Az amerikai Bible Gateway portál éves kimutatása alapján minden évben vannak „slágerszavak” és egyes igehelyek iránt megugrik az érdeklődés, de a legnépszerűbb keresőszavak és bibliai szövegek évek óta nagyjából változatlanok.

„Az együttérzés vigaszt és reményt ad”

„Vigasztalást jelent számunkra a bizonyosság, hogy emberek állnak mellettünk, akik gondolnak ránk és imádkoznak értünk” – írta Balog Zoltán püspöknek címzett válaszlevelében Barbara Rudolph, a Rajnai Egyház teológiai, ökumenikus és nemzetközi részlegének vezetője egy nappal azután, hogy segítséget ajánlott az árvíz sújtotta németországi testvéreknek a Zsinat lelkészi elnöke.

Az EVT üdvözli a tűzszünetet a Szentföldön

Az Egyházak Világtanácsa megnyugvással fogadta a tűzszünetet, egyben arra szólította fel az Egyesült Nemzetek Szövetségének Biztonsági Tanácsát, hogy a korábbinál határozottabban lépjen fel a tartós és igazságos békéért a térségben.

További tartalmak

Események

térkép no