A világban

Hírek

Állás

Külügyi referenst keres a Zsinati Hivatal

A Magyarországi Református Egyház legfőbb törvényhozó, tanácskozó testületét Zsinatnak hívjuk. A Zsinat munkáját a Zsinati Hivatal támogatja, ahol mintegy száz munkatárs dolgozik missziói, ifjúsági, kommunikációs, jogi, pénzügyi-gazdasági, pályázati területeken. Bővülő csapatunkba keressük a Kárpát-medencei és Külügyi Osztály új külügyi referensét.

Tovább a cikkhez
biblia_kéz

A nő aki megreformálta a bibliafordítást

Katharine Barnwell a ma élő legjelentősebb bibliafordítók egyike. Munkássága nagy hatással volt a bibliafordítás elméletére és gyakorlatára egyaránt. Tevékenysége a krisztusi missziói parancs – „Menjetek el tehát, tegyetek tanítvánnyá minden népet” (Mt 28,19) – beteljesítésének szép és különleges példája.

Tovább a cikkhez
Balog Zoltán Lengyelországban 2. - MTI.jpg

Közösségben a lengyel reformátusokkal

– Válságok idején a megrendíthetetlen, örök fundamentumokra kell építeni – hangsúlyozta Balog Zoltán, a Magyarországi Református Egyház püspöke. A Zsinat lelkészi elnöke a lengyelországi Łódźban vett részt a Lengyel Református Egyház új püspöke, Semko Koroza beiktatásán.

Tovább a cikkhez

Közel-keleti reformátusok

pakisztani_teologus_borito.jpg

„Uram, tégy engem a te békéd eszközévé!”

A harmincéves Sosheel Emanuel Pakisztánból érkezett és a következő két évben a Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Karán fog tanulni. A lahorei születésű teológushallgatóval a pakisztáni keresztények helyzetéről, személyes meglátásairól, terveiről beszélgettünk.

Pakisztáni árvíz 2022 - Fotó: Flickr / EU Civil Protection and Humanitarian Aid / Abdul Majeed

Segítség a pakisztáni árvíz áldozatainak

Kétmillió forinttal támogatja a pakisztáni református testvéreket a Magyarországi Református Egyház. Pakisztánban az elmúlt időszakban rég nem látott méretű árvíz pusztított.

közel kelet

A Közel-Kelet keresztyén közösségei segítségért kiáltanak

A Közel-Keleten élő keresztyének helyzete egyre rosszabb, rengetegen hagyják el szülőföldjüket, ősi kultúrák tűnnek el. Ebben a helyzetben Magyarország az üldözött keresztyének megsegítésére létrehozott államtitkárságon, valamint a Hungary Helps programon keresztül próbál helyben segíteni a rászorulóknak. Ezt a munkát mutatja be az Arcok és történetek – Magyar segítség a kereszténység bölcsőjében című kötet.

További tartalmak

További hírek

Mit tanulhatsz egy szerzetestől?

Athosz: az elcsendesedés helye, ahol Balog Zoltán felkészült püspöki szolgálatára, a Szent Hegy, amiről még a Netflixen is nézhetünk filmet, ahova nők évszázadok óta nem tehetik be a lábukat. De mi is valójában ez a hely, és milyen ott élni? Egy görögkeleti teológust kérdeztünk meg Athosz-hegyi zarándoklatáról.

„Keressünk újra közös utakat, és járjunk együtt azokon!”

A zsinat témája többek között az oktatás és a béketeremtés volt. Balog Zoltán köszöntőjében kiemelte, hogy „külföldi partneregyházaink az Ukrajnát sújtó háború okozta krízisben tanúságot tettek áldozatkészségükről, elsősorban is Kárpátaljáért”.

Koncepciós per kezdődött egy nicaraguai püspök ellen

A katolikus egyház megtörésén dolgozik Nicaraguában Daniel Ortega baloldali szandinista rezsimje, a rendszerrel kritikus papokat és egyházi vezetőket bebörtönözik. Rolando José Álvarez Lagos matagalpai püspököt is bíróság elé fogják állítani összeesküvés vádjával.

XVI. Benedek hagyatéka

Molnár Ambrus lelkipásztor teológus korában „találkozott” először Joseph Aloisius Ratzingerrel, akiről mint kiváló teológusról nyilatkozott akkor egyik lelkésztársa. Az ajánlás hatására a könyvein keresztül ismerkedett meg az akkor már XVI. Benedek néven regnáló egyházfővel. Molnár Ambrus saját gondolkodása szempontjából az egyik legnagyobb hatást gyakorló könyvnek nevezte a Hit, igazság, tolerancia című művét, és éppen ezért az egyik kedvenc teológusaként hivatkozott a nemrég búcsúztatott pápára.

Terjedő európai halálmód, visszaszoruló életkedv

Elutasította a francia államtanács, hogy az eutanázia jogát elismerjék. A kezdeményező szervezet európai szintre akarja vinni az ügyet. Dönthet-e erről az Emberi Jogok Európai Bírósága? Hogy érintené ez Magyarországot? Lehetséges egyáltalán ma Magyarországon az eutanázia, és mit gondoljunk róla keresztyénként?

Zarándokváros épül a megkeresztelkedés helyén

Zarándokhelyet és turisztikai központot épít Jézus megkeresztelkedésének helyén Jordánia. A Jordánon túli Betániában már áll több templom és néhány épület, de a jordániai kormány százmillió dolláros projektbe kezd, hogy a közelben felépítsék egy Kr. u. I. századi falu mását, valamint zarándokszállásokat, éttermeket és szállodákat hozzanak létre.

További tartalmak

Események