A világban

Hírek

278082455_540059324152288_899096626593333604_n.jpg

Európai reformátusok szolidaritása és húsvéti üzenete

A Református Egyházak Világközösségének (REV) európai vezetőtestülete nevében Martina Wasserloos-Strunk elnök pásztori üzenettel fordult a tagegyházakhoz szolidaritásra és imádságra hívva őket és méltatva az ukrajnai egyházak, köztük a kárpátaljai reformátusok szolgálatát a háború napjaiban.

Tovább a cikkhez
MTI_Kijev_5.jpg

Amikor háborúk zaját halljátok

Ukrajna már hetek óta számított az orosz invázióra, majd a hosszú nyilatkozatháború után február 24-én megkezdődtek az ország számos pontját érintő orosz támadások, és a fegyverropogás valóságossá vált. Weberné Zsikai Mária újságíró a konfliktus hátteréről írt a Reformátusok Lapjába.

Tovább a cikkhez
PhotoByAlbinHillert_20170409_AHP_5358.jpg

Az EVT továbbra is párbeszédet sürget Ukrajnában

Az Egyházak Világtanácsa (EVT), Ioan Sauca főtitkár korábbi nyilatkozatát megerősítve, legutóbbi nyilvános felhívásában is a fegyveres szembenállás azonnali beszüntetésére szólít fel Ukrajnában. „Isten a béke Istene, nem a háborúé és a vérontásé” – fogalmaz nyilatkozatában.

Tovább a cikkhez

Közel-keleti reformátusok

980x520-StopOccupation (1).jpg

Reformátusok a közel-keleti közösségekért

Tapasztalatainkat megosztani, egymás meghallgatni, egymás történeteire odafigyelni, közösen mérlegelni és felismerésre jutni, hitünket megvallani, bizonyságot tenni és együtt megújulni. Ez a célja a világ reformtátussága párbeszédének, aminek legutóbbi alkalma a Közel-Keletre fókuszált.

White-House.jpg

Az örmény keresztyének hálásak az amerikai elnök bátor tettéért

Az Amerikai Örmény Missziói Egyesület (AMAA) örömmel és hálásan fogadta az amerikai elnök, Joe Biden április 24-i nyilatkozatát, amiben elismerte az örmény népirtás tényét és néven nevezte az örmény keresztyéneket világszerte a mai napig kísértő tragédiát.

00_hassakeh.jpg

Szíria: remény a menekülés és a nélkülözés közepette

A szíriai háború közepette Mathilde Sabbagh, amint befejezte teológiai tanulmányait, visszatért szülővárosába, az északkelet-szíriai Haszakehba, hogy az ifjúsági misszióban szolgáljon. Senki sem számolt azzal komolyan, hogy szolgálata újra életet hoz a gyülekezetbe.

További tartalmak

További hírek

Szabadon olvasni a Bibliát és hinni Jézusban

A keresztényüldözésről rendezett konferenciát a Danube Institute Budapesten. A rendezvény egy nagyobb konferenciasorozat bevezető alkalma volt, amelyen általános áttekintést kaphattak a résztvevők az üldözött keresztények helyzetéről a világban. A cikk első felében a két kiemelt előadó, Janine di Giovanni és David Curry felszólalását ismertetjük, második felében az egyes országokról, témakörökről elhangzott előadásokat.

Felmentés a szólásszabadság-perben

Minden vádpont alól felmentették Päivi Räsänen volt finn belügyminisztert és Juhana Pohjola evangélikus püspököt. A Helsinki Bíróság a nemzetközi figyelmet kiváltó szólásszabadság-perben március 30-án hozott elsőfokú ítéletet.

Kié lesz a régió és a vallás?

A kijevi jeges szélben a Pecserszka Lavra ortodox barlangkolostor macskaköves udvarán áll fekete köpenyében az orosz egyház püspöke. A távolban tüzérségi ütegek dörögnek. Napról napra összeszoruló szívvel nézi, hogyan nyeli el lassan a várost a háború. A harcokban az ortodox keresztyénség szent helyei is veszélybe kerültek, így a Dnyeper folyóra néző templomok sora, amelyeknek hagymakupolái nemrég még békésen csillogtak a napfényben.

Vádlott: a Biblia?

A hangnemnek szeretetteljesnek kell lennie, azonban világos üzenetet kell hordoznia – mondta Samuli Siikavirta, aki a Finnországi Evangéliumi Lutheránus Missziói Egyházmegye lelkésze a helsinki Szent Márk evangélikus templomban. Az egyház püspökét, Juhana Pohjolát közösség elleni izgatással vádolják Päivi Räsänen volt belügyminiszterrel együtt.

Szeretetben igazat mondani

Mindenkinek joga van hallani Isten szent szavának teljes üzenetét – mondta portálunknak Juhana Pohjola, a Finnországi Evangéliumi Lutheránus Missziói Egyházmegye püspöke, aki a Reformátusok Lapja egyik előző számában megszólaltatott Päivi Räsänen volt finn belügyminiszterhez hasonlóan perrel néz szembe.

További tartalmak

Események

térkép no