A világban

Hírek

Darkweb - Forrás: Flickr/SoulRider.222

Fény a Sötétségben? – Keresztyénség és a dark web

Bűnözés, terrorizmus, gyermekpornográfia. Rendszerint ez jut eszünkbe, ha a dark web kifejezést halljuk, olvassuk. Az internet legmélyebb bugyrai, titkos klubok, ahova csak jelszóval lehet belépni. Valami távoli, titokzatos, bűnnel teli. De vajon tényleg csak erről szól a dark web? Tartogathat lehetőségeket a keresztyéneknek is? Egyáltalán milyen része ez az internetnek?

Tovább a cikkhez
Rolando José Álvarez Lagos nicaraguai kaolikus püspök 2022 nyár Forrás: Facebook

Ostrom alatt a keresztyének Nicaraguában

Elhurcoltak egy katolikus püspököt a rohamrendőrök, miután két hétig erőszakkal háziőrizetben tartották. Nem egyedi esetről van szó, a sandinista Daniel Ortega rezsimje egyre jobban fokozza a keresztényellenes propagandát, és keményen támadja az egyházi vezetőket, kiemelten a helyi katolikus egyház kulcsembereit.

Tovább a cikkhez
Szentföldön a sivatagban

„Hároméves korom óta vártam ezt az utat”

„Kívánjatok békét Jeruzsálemnek!” – ez volt a címe a teológushallgatók számára szervezett szentföldi tanulmányútnak. A kirándulás során felkeresték a Szentírásban fontos szerepet játszó helyszíneket, valamint Jézus és a tanítványok, az első keresztyének és a keresztesek munkálkodásának színhelyeit is.

Tovább a cikkhez

Közel-keleti reformátusok

980x520-StopOccupation (1).jpg

Reformátusok a közel-keleti közösségekért

Tapasztalatainkat megosztani, egymás meghallgatni, egymás történeteire odafigyelni, közösen mérlegelni és felismerésre jutni, hitünket megvallani, bizonyságot tenni és együtt megújulni. Ez a célja a világ reformtátussága párbeszédének, aminek legutóbbi alkalma a Közel-Keletre fókuszált.

White-House.jpg

Az örmény keresztyének hálásak az amerikai elnök bátor tettéért

Az Amerikai Örmény Missziói Egyesület (AMAA) örömmel és hálásan fogadta az amerikai elnök, Joe Biden április 24-i nyilatkozatát, amiben elismerte az örmény népirtás tényét és néven nevezte az örmény keresztyéneket világszerte a mai napig kísértő tragédiát.

00_hassakeh.jpg

Szíria: remény a menekülés és a nélkülözés közepette

A szíriai háború közepette Mathilde Sabbagh, amint befejezte teológiai tanulmányait, visszatért szülővárosába, az északkelet-szíriai Haszakehba, hogy az ifjúsági misszióban szolgáljon. Senki sem számolt azzal komolyan, hogy szolgálata újra életet hoz a gyülekezetbe.

További tartalmak

További hírek

Segítség a pakisztáni árvíz áldozatainak

Kétmillió forinttal támogatja a pakisztáni református testvéreket a Magyarországi Református Egyház. Pakisztánban az elmúlt időszakban rég nem látott méretű árvíz pusztított.

Fogynak-e a keresztyének?

Csökken vagy nő a keresztyének száma? Itt, Európa közepén rendre azzal szembesülünk, hogy egyre kevesebb követője van Jézus Krisztusnak, és az Egyesült Államokból is hasonló hírek érkeznek. De mi a helyzet, ha kilépünk szűkebb kulturális környezetünkből?

Bandaháború miatt maradnak el misék Kolumbiában

Az utóbbi időben nem tudnak esti misére menni a helyiek Kolumbia Buenaventura nevű városában, annyira elharapózott az erőszak a település utcáin. Az eset nem egyedi, számos – egyébként keresztyén többségű – ország van Latin-Amerikában, ahol a híveket akadályozzák a szabad vallásgyakorlásban.

Baloldali politikai csomag alkotmánytervbe rejtve

Bár az elmúlt időszakban a chilei alkotmányozási folyamatot a nemzetközi médiában sok helyen példaértékűnek nevezték, sőt chilei modellről beszéltek, mégis amikor a szeptember 4-i népszavazáson az emberek az urnákhoz járultak, elsöprő többséggel utasították el az alkotmánytervezetet. A régi, sokszor kiegészített alkotmány egy újra cserélésének lehetősége azért úszott el, mert a chilei baloldal a saját politikai programját akarta megvalósítani egy a nemzet érdekében végzett szolgálat köpenyébe rejtve.

A Közel-Kelet keresztyén közösségei segítségért kiáltanak

A Közel-Keleten továbbra sem szűntek meg azok a feszültségek, amelyeket az arab tavasz, illetve az Iszlám Állam születése és bukása hozott a felszínre. Az térségben élő keresztyének helyzete egyre rosszabb, rengetegen hagyják el szülőföldjüket, ősi kultúrák tűnnek el. Ebben a helyzetben Magyarország az üldözött keresztyének megsegítésére létrehozott államtitkárságon, valamint a Hungary Helps programon keresztül próbál helyben segíteni a rászorulóknak. Ezt a munkát mutatja be az Arcok és történetek – Magyar segítség a kereszténység bölcsőjében című kötet.

További tartalmak

Események

térkép no