Az EVT határozottan elítéli a terrortámadásokat

Az Egyházak Világtanácsa (EVT) főtitkára nyilatkozatban ítélte el az elmúlt napokban vallási szélsőségesek által Etiópiában, Kabulban és Bécsben elkövetett terrortámadásokat, az erőszakot vallásos igazolására tett minden kísérletet, valamint a rémtettek mögött meghúzódó kegyetlen ideológiákat.

Az Egyházak Világtanácsát elborzasztja az elmúlt órákban szélsőséges támadásokban világszerte, Nyugat-Etiópiában, Kabulban és Bécsben megnyilvánuló erőszakhullám. Az elveszett életek elviselhetetlen terhe, valamint az érintett közösségeket és nemzeteket sújtó következmények fel kell ébresszék aggodalmunkat, szolidaritásra és cselekvésre kell sarkallják a nemzetközi közösséget és minden jóakaratú embert, hogy közösen vessünk véget a vérontásnak és szálljunk szembe a rémtettek mögött meghúzódó kegyetlen ideológiákkal.

Az Amhara népesség ellen elkövetett nyugat-etiópiai támadásban sajtóértesülések szerint 54 ember vesztette életét. Az elszabaduló etnikai erőszak egyenesen az etióp nemzet „társadalmi szövetét” fenyegeti. Az etióp ortodox közösségek korábban maguk is a támadások célkeresztjébe kerültek, aminek következtében 2018 közepe óta templomokat égettek fel és egyháztagokat gyilkoltak meg a szélsőséges csoportok. Az EVT határozottan elítéli ezeket a támadásokat, ahogy az etnikai és vallási különbségek politikai célok eszközéül való esztelen felhasználását, ami erőszakot szül és rémtettekhez vezet.

Kabulban november 2-án egy felfegyverzett férfi megtámadta Afganisztán legnagyobb egyetemét, legalább 19 ember életét kioltva és több mint egy tucat áldozatot megsebesítve. Mindez alig egy héten belül már a második oktatási intézmény ellen elkövetett fegyveres támadás volt Afganisztán fővárosában, amiért – sajtóértesülések szerint – az úgynevezett Iszlám Állam terrorszervezet afgán szárnya vállalta a felelősséget.

Bécsben pedig nyilvánvalóan vallásos indíttatásból követték el azt a szélsőséges támadást, ami a Seitenstettengasse-i zsinagóga, a bécsi zsidó közösség központi imaháza, korábbi erőszakos merénylet célpontja mellől indult és négy ember közvetlen halálát okozta, 17 másik áldozatot pedig megsebesített. A fegyveres támadó hat különböző helyszínen nyitott tüzet Bécs belvárosában tegnap este, egy további gyanúsítottat köröznek.

Irgalmas Istenünk, vess véget az erőszaknak és a vérontásnak. Te adj gyógyulást a betegségre, ami azoknak az embereknek a szívét és értelmét fertőzi, akik ilyen fájdalmat, szenvedést okoznak másoknak és kizárólag etnikai vagy vallási identitásuk miatt, válogatás nélkül találomra gyilkolnak meg embereket. Adj békét a világban, amit egyre inkább hatalmába kerít a megosztottság és a gyűlölet. Plántálj együttérzést és bölcsességet azoknak a vezetőknek a szívébe, akik olyan ijesztően híján vannak annak és gyűlöletet és erőszakot szítanak. Te adj vigaszt a gyászolóknak, Te bátorítsd és védelmezd a közösségeket, akik félelemben élnek.

Az Egyházak Világtanácsa újból megerősíti azt, amit sajnálatos módon már annyiszor kinyilvánított: a leghatározottabban elítél minden ilyen támadást és elutasít minden arra irányuló kísérletet, ami az erőszakot vallási alapon igyekszik igazolni. A politikai és vallási vezetőket egyaránt az együttműködés lelkületének megújítására szólítjuk fel, hogy közösen keressük a hathatós választ erre a jelenségre, és együtt vessünk véget a vérontásnak és megosztottságnak.

Forrás:

www.oikoumene.org

Kapcsolódó anyagunk: