Egyházak és az EU párbeszéde

Ökumenikus delegáció és a német soros EU-elnökség online találkozója

Az Európai Unió Püspöki Konferenciáinak Bizottsága (COMECE), az Európai Egyházak Konferenciája (CEC) és a Német Protestáns Egyház (EKD) ökumenikus delegációja 2020. október 27-én Michael Roth európai ügyekért felelős külügyi államtitkárral tanácskozott online a német EU-elnökség prioritásairól.

d71cf1be-a86d-452e-8c7c-1b2a8331412b.jpg

Fotó: Naveen Qayyum/CEC

A találkozó folyamán az ökumenikus küldöttség reflexiókat, javaslatokat és szakmapolitikai ajánlásokat osztott meg a német féllel, amelyek az EU-elnökség prioritásainak előmozdítását szorgalmazták a koronavírus-járványból való kilábalás, az éghajlatváltozás, migráció és menekültügy kihívásai, valamint az Európa jövőkéről tartott közelgő konferencia kapcsán.

Az európai uniós egyházak küldöttsége kiemelte a szolidaritás megerősítésének és kifejezésének fontosságát a járványhelyzetben, amit azzal érhet el az Unió, hogy valamennyi tagállamát támogatja a helyreállításban az ökológiai, szociális és kontributív igazságosságot szem előtt tartva, eséllyé formálva a drámai és fájdalmas krízist.

Az egyházak a tagállamok közötti hatékony párbeszéd megvalósítására ösztönözte az EU-elnökséget, hogy minél gyorsabban jussanak megállapodásra az uniós helyreállítási terv kapcsán. „A késlekedés – emelte ki a küldöttség – súlyosan kárt okozna a koronavírus-járvány okozta válság hatásainak enyhítésére szánt EU-forrásokra támaszkodó ágazatokat, és negatívan érintené társadalmunk legkiszolgáltatottabb tagjait.”

Miközben a küldöttség ambiciózus stratégiaként üdvözölte az európai zöld megállapodást, egyben „a társadalmilag igazságos átmenet, a kiegyensúlyozott versenyképesség, a fenntartható gazdaságot és társadalmat szolgáló gazdasági növekedés” döntő fontosságát hangsúlyozta.

Az Európai Bizottság által nemrégiben elfogadott új migrációs és menekültügyi paktumot, amelyet az Európai Bizottság 2020 szeptemberében javasolt, az egyházak pozitívan fogadták, üdvözölték a tisztességes és kiszámítható migrációkezelési mechanizmus létrehozását célzó új, átfogó keretrendszer létrehozásának gondolatát. Az ökumenikus küldöttség felszólította az EU-t és tagállamait, hogy konkrét szolidaritással és felelősséggel viszonyuljanak a migránsokhoz és menekültekhez, hangsúlyozva, hogy a tengeren bajba jutott emberek megmentése erkölcsi és jogi kötelezettség, amelyet minden tagállamnak és nem állami szereplőnek tiszteletben kell tartania.

A találkozó alkalmat adott az Európa jövőjéről szóló konferenciával kapcsolatos eszmecserére is. Az EU egyházai megerősítették szándékukat a „konferencián való aktív és konstruktív részvételükre és hozzájárulásukra” az EMUSZ 17. cikkének (3) bekezdése alapján, és más partnerekhez hasonlóan javaslatot tennének a közjót inkább szolgáló intézményi struktúrára, amely elősegítené a párbeszédet és az emberközpontú politikát.

A mostani esemény a 2020 júliusában tartott első előkészítő ülést követte, amelynek során az uniós egyházak bemutatták közös hozzájárulásukat a német EU-elnökség programjához Michael Claussnak, Németország állandó uniós képviselete nagykövetének.

Az EU Tanácsának soros elnökségével folytatott megbeszélések annak a régóta fennálló hagyománynak a részei, amelyet az EU működéséről szóló szerződés (EUMSZ) 17. cikke rögzít – nyílt, átlátható és rendszeres párbeszédet szorgalmazva – az uniós intézmények és az egyházak között.

Forrás:

www.ceceurope.org