Dobogós helyen végzett Erdélyi Dániel a Kodály nemzetközi zenei versenyen

Harmadik lett a karmesterek között Erdélyi Dániel, a Központi Református Kórus egyik karnagya a 2. Kodály Zoltán Nemzetközi Zenei Versenyen – számolt be a a papageno.hu előadó-művészeti portál. A döntőt augusztus 26-án és 27-én tartották Debrecenben. A díjátadót és a gálakoncertet ma este rendezik.

Erdélyi Dániel a Kodály Nemzetközi karmesterversenyen 2023 Fotó: Facebook/Kodály Competition Debrecen/Biri Péter

Fotó: Facebook/Kodály Competition Debrecen/Biri Péter

A 2. Kodály Zoltán Nemzetközi Zenei Verseny döntőjébe a huszonhat induló karmesterből öten kerültek be. Az utolsó fordulót követően a hétfős, nemzetközi zsűri Jorma Panula elnökletével a megosztott második helyet Alexander Sinan Bindernek és Mateusz Gwizdallanak, a harmadik helyet pedig Erdélyi Dánielnek ítélte oda.

A versenyzők mind a Kodály Filharmónia együtteseivel dolgoztak, és a harmadik fordulóban Kodály Zoltán pontosan 100 éve komponált, Psalmus Hungaricus című művét vezényelték.

A verseny záróeseményét, a díjátadóval egybekötött gálakoncertet ma este 19 órától rendezik a Kölcsey Központ Nagytermében, melyre 500 forintos regisztrációs jegyek válthatók. A zárókoncerten adják át a közönségdíjat is. A papageno.hu felületén az esemény élőben követhető, és a verseny fordulóiról készült videók is visszanézhetők. A zárókoncerten adják át a közönségdíjat is.

A Kodály Filharmónia Debrecen és a JM Hungary szervezésében augusztus 20–28. között zajló 2. Kodály Zoltán Nemzetközi Zenei Versenyre összesen öt kontinens 56 országának 308 fiatal muzsikusa jelentkezett, és mérte össze tudását a különböző kategóriákban.