„Önzetlen szeretetre vágytam”

Világ/Nézet ajánló

– Bármi is vár rám az életben, boldog vagyok, mert találkoztam Istennel – vallja Bajcsi Norbert, a Magyarországi Református Egyház Kallódó Ifjúságot Mentő Misszió munkatársa. A férfi maga is volt alkoholista és kábítószerfüggő, három évig az utcán élt, de új életet kezdett harmincöt évesen.

Sokan vágynak arra, hogy újat csináljanak, de az igazi megújuláshoz igazi mélységeket kell megélni – erről is beszélt Bajcsi Norbert a Világ/Nézet legújabb adásában Molnár Ambrus műsorvezetőnek. Megosztotta, hogy nála a legmélyebb pont az volt, amikor alkohol- és kábítószerfüggőként három évig hajléktalanként élt, és rendszeres vendég volt a zártosztályon, de egy alkalommal már oda se engedték be. Életében ekkor először ott állt egy ajtó előtt, amit bezártak az orra előtt, és ez sokkolta. De kijött egy ápoló, egy cetlit nyomott a kezébe, és elindította az úton. Kapott segítséget, hogy elkerüljön Ráckeresztúrra, a református drogmisszióhoz.

Elmondta, hogy a mélypont elsősorban lelki. Azt érzi az ember, hogy egyedül van a világ összes problémájával szemben, és mindenki másnak jó az élete, csak neki rossz, a jövő pedig egyre kilátástalanabb. Ezek az érzések egyre jobban felemésztik az egyént, és egy idő után elkezd fizikailag is tönkremenni.

De a misszióban az embert látták benne. Elmondta, hogy akárhányszor ment, kapott egy kávét vagy egy szendvicset, foglalkoztak vele. – Önzetlen szeretettel találkoztam. Egész életemben erre vágytam, és soha előtte nem kaptam meg, se otthon a szülőktől, se a barátaimtól – osztotta meg. Egy-két hónapja volt ott, amikor megtért, és belépett Isten az életébe. Akkor, harmincöt évesen jött rá, hogy sosem volt egyedül, a Jóisten végig vele volt, ezért élte túl. Csak egész életében másfelé fordult, azért nem látta.

Azt tapasztalta, hogy a felépülőben lévő függőknél a legnagyobb nehézség, hogy azt érzik, egyedül vannak, és ilyenkor hajlamosak a visszaesésre.

Mesélt arról is, hogy a józan életében is vannak nehézségek, csak a megoldásai mások, mert már a hitére támaszkodik. – Nem a büntetőtörvénykönyv mutatta meg nekem, hogy mi a bűn, hanem amit Jézustól tanultam – mondta.

A megtérése után olyan boldogságot érzett, hogy ha másnap meg kell halnia, azt is elfogadta volna, mert úgy érezte, bár harmincnégy évig szenvedett, azért az egyetlen napért megérte élnie, amikor találkozott Istennel. – Bármi is lesz az életem vége, már boldog emberként halok meg, mert erre vagyunk szerintem elhívva, hogy itt a földön találkozzunk a Jóisten kegyelmével, szeretetével – vallott hitéről a műsorban.

A teljes videót itt nézhetik meg:

Világ/nézet minden vasárnap 19 órától a Magyarországi Református Egyház Facebook-oldalán, YouTube-csatornáján, Spotify-on és a többi nagy podcastfelületen.