Első nap: csobog

Teremtés hete

Vízcsobogás: a természet szerelmes békéje, harmatos játéka, áldott semmisége. Vízcsobogás: amikor eső utáni buja nyári napsütésben a bokrok alatt csacsogó patak csendes monológja szelídíti a távolodó vihar morajlását. Fák leveléről vízcseppek adják vissza magukat örökmozgó hajlékuknak, a mohában, a parton találkoznak egy kis időre, hogy aztán hamar újra induljanak felfelé, és aztán valahol máshol adjanak újra életet. Vízcsobogás: a körforgás angyali hangja, éltető, vidám dal, a tisztaság ígérete. A körforgás az élet alaptermészete, esszencia.

Víz - Teremtés hete 2023 1. nap Csobog - Fotó: Unsplash/J V

Fotó: Unsplash/J V

A körforgás nem leállítható, de elrontható, nem lerombolható, de mérgezővé, pusztulást okozóvá tehető. Ezt tesszük! Sok-sok évtizede, évszázada ezt tesszük a vízzel is. A Föld felületének kétharmadán víz terül el, amelynek 97 százaléka sós víz. A Föld teljes édesvíz-készletének talán a kétharmada jégben, hóban van, így csupán egy százalék a közvetlenül felhasználható. Nem vigyázunk rá! Vegyük észre, hogy minden, valóban minden szenny és mérgező anyag, amit nem kezelünk megfelelően (és nem így tesszük!), egy idő után a vizeinkbe kerül. „Áldjátok az Urat (…), aki az eget felhővel borítja, és esőt juttat a földnek! A hegyeken füvet sarjaszt, és növényeket az emberek javára.” (Zsolt 147,8) Csodáljuk a mozgásban tartott körforgást, amely a vízben levő élő szervezetek segítségével, a természet rendjéhez tartozó fizikai és kémiai folyamatokkal újra meg újra tiszta, iható vízzé alakítja az elszennyezettet, ameddig megvan erre a kellő kapacitása. Ez a bizonyos tisztítókapacitás kimerülőben van, kifullad nemcsak a mérgező anyagok, hanem a műanyagok mikroszennyezése okán is, ami már szinte mindenütt megtalálható a világon, az esőerdőktől egészen a sarkok jégmezőjéig, az óceánok világától a magas hegycsúcsokig. Nem csak a víz minősége van veszélyben: az édesvíz rendkívül egyenlőtlen területi eloszlását az éghajlatváltozás teszi még szélsőségesebbé. „A kertnek forrása élő víz kútfeje, amely a Libanonról csörgedezik alá.” (Én 4,15) Lenne így minden vidéken, a messzi Afrikában és közel hozzánk, az Alföldön is! A víz életet, tisztaságot, csillogó szemeket, az élő víz nyugodt, nyitott, szerelmes lelket ad. Nélküle kiszárad a föld, eltűnik a zöld, elszárad, üresen kongó a lélek, sivataggá válik az élet. Az aszály bennünk is és rajtunk kívül, amerre nézünk, vakká, süketté, érzéketlenné, életre képtelenné tesz mindent.
A csobogó víz az élet ígérete. Mára már a csobogás halkabb, az intenzitása kisebb, lassan csepegővé lett. Elmúlik, kiszárad, kifárad. Egyetlen segítség van: a Jézussal való találkozás és a vele való munkálkodás, hiszen „annak a hivatásnak a megélése, hogy védelmezői legyünk Isten művének, lényegi része az erényes életnek, nem valami szabadon választható feladat s nem is a keresztény tapasztalat másodlagos szempontja” (LS 217). A víz csobogása olyan, mint bennünk a Szentlélek munkálkodása, ne engedjük kiapadni!

Imádkozzunk!

Édes Jézus, csobogó Életvize! Áldott légy te, aki a szelíden szerető Szentlelket adtad nekünk! Áldott légy te, aki lépteinket egyengeted, aki gondolatainkat terelgeted! Csobogó Életvize, Jézus, hálánkat lábad elé tesszük, és oda helyezzük kétségeinket, kérdéseinket, semmiségeinket is! Álmunk fölött is őrködsz, reggelenként velünk nevetsz, a nappal útjain követsz, esténként átölelsz. Bennünk vagy, mi benned vagyunk, ahogy a csillogó tiszta vízcseppek is egymásban játszanak örök csobogásban. Áldott légy ezerszer is, csobogó Életvize, Jézus! Ámen.

Jó gyakorlatok

Csapvizet használj, ne PET-palackos ásványvizet! Áldás, hogy hazánkban a csapból is ivóvíz folyik… Ezért ne a jövőt adó, felszín alatti vízkincset használd műanyagba zárva, gyerekeid, unokáid kontójára! Óriási mennyiségű hulladékot termelünk! Bár szelektíven gyűjtjük a PET-palackot (ugye?!), ám feleslegesen támogatunk egy egész iparágat!

Ezt teheted:

  • Bulin vagy plébániai, gyülekezeti agapén tégy csapvizet az asztalra! Ezt szezonban feldobhatod friss mentával, citromfűvel: itt a remek házi limonádé! A résztvevők eldobható pohár helyett hozzanak sajátot.
  • Amit lehet, gyűjtsd szelektíven! A boltba vigyél zacskót, cekkert, hogy ne is legyen hulladék!

„Áradjon a törvény, mint a víz, és az igazság, mint a bővizű patak!” (Ám 5,24)

A teremtés heti füzetben idén a víz körforgásához kapcsolódó Igék szolgálnak a meditációsorozat alapjául. A rövid tematikus tanulmányok bemutatják, miként van jelen mindennapjainkban az élet nélkülözhetetlen feltételeként a víz, milyen törekvésekkel találkozunk a nagy nemzetközi szervezetek munkájában a vizek védelmével kapcsolatban, illetve mi a jelentősége a vizes élőhelyek megőrzésének az élet jelene és jövője szempontjából. A kiadvány arra buzdítja olvasóit, hogy gondolkodjanak el a víz és a teremtett létezők közti igazságosság összefüggéseinek sokrétűségén, imádsággal, cselekvéssel és bölcs figyelemmel legyenek résztvevői az ámószi igazságpatak áradásának.

A teremtés hetének minden napján a füzet aznapra vonatkozó írását tesszük közzé.