Kék esernyőkkel az egységért

„A béke az egyetlen reális opció” – üzenik a koreai reformátusok

Peace Convocation by PROK.jpg

Fotó: PROK

A koreai reformátusok a koreai háború 70. évfordulóján a múlt sebeinek gyógyulásáért imádkoztak, egyben a békés együttélés melletti keresztyén tanúságtételre emlékeztettek békegyűléssel és békemenettel, közös imádsággal és ökumenikus felhívással.

A két Korea közötti demilitarizált övezetben többszáz keresztyén gyűlt össze, többségükben az eseményt szervező Koreai Köztársaság Presbiteriánus Egyháza (PROK) tagjai és vezetői, hogy a súlyos bizonytalanságot és krízist elszenvedő Koreai-félsziget és általában a világ békéjéért, a kiengesztelődésért és az ország újraegyesítéséért imádkozzanak, valamint a béke mellett demonstráljanak. A kék ernyők az egységet szimbolizálták; a koreai nemzet egységét éppúgy, mint a világ keresztyénségének szolidaritását és a nemzetközi összefogást, amit az eseményen is felolvasott ökumenikus békeüzenet is megerősített. Az esemény élő közvetítését több tízezer keresztyén közösség követte Ázsiában és szerte a világban.

Az Egyházak Világtanácsának főtitkára, Ioan Sauca videóüzenetében megerősítette az ökumenikus szervezet évtizedes elkötelezettségét a koreai háború lezárása és a koreai nép egység mellett. „A béke melletti keresztyén tanúságtétel e kiemelt pillanatában megerősítjük elkötelezettségünket és odaszánásunkat arra, hogy keresztyén elhívásunknak engedelmeskedve a béke követei legyünk a világban; Észak és Dél békés együttélésének vízióját el ne engedjük és végeredményben az oly régóta megosztott koreai nemzet újraegyesítését támogassuk.” Az igazságosság és béke zarándokútja folytatódik, üzente a legnagyobb egyházi világszervezet vezetője.

2020 kiemelt ökumenikus eseményét sokezren követték élőben

Jae Cheon Lee, a PROK főtitkára, az esemény házigazdája imádkozott a mai napig lezáratlan, kegyetlen háború többmillió áldozatáért, „akiknek vére az égbe kiált”, és határozott kéréssel fordult a testvéregyházakhoz: „a világ keresztyén közösségét és minden barátunkat arra kérünk, hogy álljanak az oldalunkra és csatlakozzanak a mozgalomhoz a békés világ; a béke új korszaka felé vezető úton.”

Galéria

Koreai reformátusok békezarándoklata a koreai háború kitörésének 70. évforulóján

Fotó: PROK