Így zárta a tavasz első napját a szeretetszolgálat

Szükséges eszközöket, azonnali ellátást, orvosi-és lelki segítségnyújtást biztosított a Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ) az Ukrajnából menekülők számára. Kedden továbbra is több százan érkeztek Budapestre, akiket már szervezettebben tudtak fogadni a munkatársak. Március első napjának mérlege.

Ahogy telnek a napok egyre hatékonyabb munkát végeznek a szeretetszolgálat dolgozói, hiszen a kezdetektől fogva, rengeteg módon igyekszik segíteni a szervezet – erről ebben a cikkünkben írtunk.
A szállás és szállítás biztosítása mellett a szeretetszolgálat munkatársai két fő helyszínen vannak jelen.

Nyugati pályaudvar

A budapesti Nyugati pályaudvarra fut be a legtöbb menekülteket szállító vonat, de a Keleti pályaudvarra érkező szerelvényeket sem hagyják figyelmen kívül a szolgálat munkatársai.
A Nyugati pályaudvaron korábban a főbejárat mellett helyezkedett el a segítő csapat, azonban keddtől már a Királyi Váró is rendelkezésükre állt: ott a Vöröskereszttel közösen felállított adományponton zajlott a munka. Bár az MRSZ fokozottan kéri, hogy a pályaudvarokra ne szállítsanak adományokat, mégis sok tárgyi felajánlás érkezett ide.
Továbbra is kérik, aki adományt szeretne leadni, azt az MRSZ főbb raktáraiban tegye, és előre jelezze a karpataljaert@jobbadni.hu címre.
A Nyugatiba óránként érkeztek be a menetrend szerinti vonatok, ezeken kívül két közvetlen szerelvény, amely Záhonyból szállította tovább az oda érkező menekülőket, akik Ukrajnából szintén vonattal jutottak el a magyar határig. Kollégáink becslése szerint minden vonaton legalább száz menekült utazott, de volt példa 900 menekültet szállító szerelvényre is.
Az érkezők fogadásában, irányításában és elhelyezésében a készenléti rendőrség és a katasztrófavédelem nagy segítséget nyújtott.
Az MRSZ munkatársai és önkéntesei a szállításon kívül szállásadási és tolmácsolási lehetőséget is felajánlottak az érkezőknek, valamint a helyszínen élelmiszerrel, vízzel, valamint napközben a Bethesda Gyermekkórháznak köszönhetően helyszíni orvosi ellátásban is segíteni tudtak a gyermekeknek.

mrsz

Fotó: Csordás Ádám

Záhony

Záhonyba óriási tömeg érkezett az éjszaka folyamán. Leginkább külföldi hallgatók jöttek, akik Budapestre szerettek volna eljutni, velük elsősorban angolul lehetett szót érteni. A külföldi diákok az élelmiszert, vizet és kedves szavakat nagy örömmel fogadták, de alapvetően türelemmel és higgadtan várakoznak a vasútállomáson a következő fővárosi vonat indulásáig. Ott is fokozódó szervezettség tapasztalható, annak ellenére, hogy a nap folyamán az MRSZ-nek helyszínt kellett váltania és számos váratlan helyzetben kellett helytállnia.

Óriási adományozókedv

Az MRSZ munkatársai arról számoltak be, a lakosság részéről óriási az adományozókedv. Sokszor szinte kezelhetetlen mennyiségű adomány érkezik a szálláshelyekre és a segítőpontokra. Az egyik magyar mobilszolgáltató wifi-routereket és SIM-kártyákat is juttat a szervezet számára. Ezért kérik, hogy az adományok érkezéséről minden esetben tájékoztassák a szervezet munkatársait a karpataljaert@jobbadni.hu e-mail címen, és az MRSZ által kért helyszínre szállítsák azokat. A Magyar Református Szeretetszolgálat munkája továbbra is támogatható anyagi hozzájárulással is a 1358-as adományvonalon vagy az adomany.jobbadni.hu oldalon keresztül.