Megerősíteni a lelki vezetést

Kép: Megerősíteni a lelki vezetést
Módosította a gazdálkodásról szóló törvényt, jóváhagyta a készülő énekeskönyv szerkezetét és határozott az idei év díjazottjairól is egyházunk legfőbb döntéshozó testülete a XIV. zsinati ciklus 11. ülésszakán. Összefoglalónk a Zsinat csütörtöki üléséről.

Újragondolt énekeskönyv

Fontos lépéssel kerültünk közelebb az új református gyülekezeti énekeskönyv megjelenéséhez: a Zsinat tavaszi ülésszakán elfogadták az eddig összegyűjtött énekanyag beosztását. A rugalmas rendezési elv lehetővé teszi a későbbi bővítést is – átszámozás nélkül.

Célegyenesben a törvénymódosítások

Elfogadták az egyházi gazdálkodásról szóló törvény módosítását és harmadik olvasatba utalták az új lelkészi nyugdíjtörvény tervezett szövegét is április 19-én. A választójogi törvényünk koncepcionális kérdéseivel pedig külön zsinati vitanapon foglalkoznak majd.

Napirend után

Videós összefoglalónk a Magyarországi Református Egyház Zsinatának 2018. április 19-i üléséről.

Ők kapják 2018-ban a zsinati alapítású díjakat

A Magyarországi Református Egyház Zsinata április 19-i ülésén döntött arról, kinek ítéli oda ebben az évben a pedagógiai, szeretetszolgálati és lelkészi kitüntetéseket.

Nagy lehetőség, nagy felelősség

A kormánnyal kötött megállapodásról, a rekonstrukciós és óvodaprogram-támogatásról, valamint a lelkészek lelkigondozásáról is beszélt elnöki megnyitójában Bogárdi Szabó István.

Az egyetlen alap

Az egyetlen üdvözítő örömhírről, a Krisztusról tanúskodó Szentlélekről és a hamis tanítások veszélyeiről is szólt a tavaszi zsinati ülést megnyitó áhítatában Nyilas Zoltán András északpesti esperes.

Egyházunk

Érzelmek az egyházban

Az érzelmek és a kegyesség kapcsolata köré fűzték a Református kegyesség-konferenciasorozat harmadik alkalmának előadásait és műhelybeszélgetését. A konferenciáról a főszervezőt, Nagy Károly Zsoltot, a Sárospataki Református Teológiai Akadémia tanárát kérdeztük.

Ajánló

A keresők könyve

Nádas Péter író mutatta be a Magyarázatos Bibliát a nemzetközi könyvfesztivál közönségének szombaton. A református írót a Parókia Portál kérdezte viszonyáról a Szentíráshoz. 

Magyarázatok kincsestára

Új bibliakiadást vehetnek kezükbe a Szentírást rendszeresen olvasók és az érdeklődők. A Biblia magyarázó jegyzetekkel, közismertebb nevén Magyarázatos Biblia jelentőségéről Pecsuk Ottót, a Bibliatársulat főtitkárát kérdeztük.

Reformáció

Közösségteremtő kövek

Elindultak Kárpát-medencei útjukra a budapesti Kálvin téren elhelyezett reformációi projekt kövei. A köztéri installáció 95 darabjának másolatát gyülekezeti közösségek, oktatási, egészségügyi és közigazgatási intézmények fogadták örökbe.

Egység

Küldetés teljesítve

Kép: Küldetés teljesítve

Sokoldalú közösségépítő szolgálatáért az elmúlt hónapokban több rangos kitüntetésben részesült Erdélyi Géza, a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház nyugalmazott püspöke. A korábbi felvidéki egyházvezetővel ötven éves lelkipásztori szolgálatára is visszatekintve közölt beszélgetést a reformata.sk honlap.

Küldetés

Lépések a befogadóbb iskolák felé


A Svájci Protestáns Egyházak Segélyszervezete (HEKS) öt éve támogatja a roma-nem roma együttműködést egyházunk gyülekezeteiben, nemrég pedig elindult a szervezet oktatási intézményekben zajló programja is. Annak hátteréről a HEKS hazai cigánymisszióban dolgozó projektkoordinátorával, Velkey Laurával beszélgettünk.  

Legmélyebb sérelmeinktől a kiengesztelődésig

Ruandában járt Dani Eszter, a Missziói Iroda vezetője, Nyeső Ágnes cigánymissziós referens és a jelenleg az Egyesült Államokban tanuló Sztojka Szabina, ahol az 1994-es népirtás után elindult kiengesztelődési szemináriumon vettek részt. Interjúnkban az ott szerzett tapasztalatokról, és azok magyarországi hasznosításáról meséltek.

Vélemény

Hogyan lesz a krízisből lehetőség?

Kép: Hogyan lesz a krízisből lehetőség?

Mindenki életében eljön az a pillanat, amikor szüksége lesz Révész Szilvia Keserűből édeset című könyvére. A mély hitről, elképesztő életútról és hatalmas tapasztalatról tanúskodó alkotás ugyanis megmutatja, hogy miként lehet a válságból lehetőséget kovácsolni, még akkor is, ha Isten néha (vagy éppenséggel elég gyakran) keresztülhúzza terveinket.

A világban

„Nem csupán a túlélés a célunk”

„Mi, közel-keleti keresztyének modern államokban szeretnénk élni, amelyek elismerik és megvédik a kisebbségek jogait.” Interjú Joseph Kassab református lelkésszel, a Szíriai és Libanoni Református Nemzeti Zsinat főtitkárával.

Nemzetközi összefogás Szíriáért

Kép: Nemzetközi összefogás Szíriáért

Mi is ott voltunk a Szíriai és Libanoni Nemzeti Református Zsinat nemzetközi partnertalálkozóján. A Bejrút melletti tanácskozáson arról volt szó, milyen kihívásokkal néznek szembe a háború sújtotta ország lakosai, hogyan állnak helyt ebben a helyzetben a közel-keleti keresztyének és mi mit segíthetünk nekik.

Istent keresem

Fil 1,1–17

„...kegyelem nektek és békesség...” tovább >


Új fordítású Biblia / Károli-Biblia / Hitvallásaink

Egyszerűen református

Felhívás minden református gyülekezet és intézmény számára


Köszönjük, hogy megosztották honlapjukon egyházunk egyszázalékos kisfilmjét! Kérjük, tegyék ki gyülekezetükben, intézményükben az idei egyszázalékos plakátjainkat is! 

Visszavonásig érvényes


Hogyan változtak a személyi jövedelemadó bevallásának szabályai, és ezzel párhuzamosan az, hogyan ajánlhatjuk fel adónk kétszer 1 százalékát? Ennek jártunk utána. 

Ajánlja fel 1%-át!

Az egy százalékos felajánlással – az egyházon keresztül – úgy segíthetünk embertársainkon, hogy az nekünk nem kerül semmibe.


Hittan

A választható hit- és erkölcstan szervezésének 15 lépése

A 2018/19. tanévre történő beiratkozáskor, illetve átiratkozáskor alkalmazott szabályok.

Pályázatok

Blogok

Rendszeresen szemlézünk keresztyén blogokat. A tartalmuk nem része a refomatus.hu tartalmának, a címek minden esetben az eredeti megjelenésre mutatnak.

KriszTeSóKellemetlenkedő minőségellenőrök

A Lélek mindig gondoskodik arról, hogy egyes emberek kezébe erősebb nagyítót adjon.

ReposztK.R., az űrhajós, a királylány, a tűzoltó...és az indián

Időnként be kell engedni a valóságot az álmok közé... Nem tudsz mit tenni... Nincs tökéletes álom....

Sokorói dombság reformátusaiÚton és út mellett

Túl sokszor zárjuk le a sorompót és leszünk akadályai annak, hogy emberek Isten közelébe kerüljenek.

Ez történik továbbiak →

Reformatus.hu a közösségi oldalakon

Asztali verzió