Vákuum

Kép: Vákuum
„A megüresedett, gazdátlan, felszabadult időnkre – böjtben vagy böjtön kívül – azonnal bejelentkezik valaki, valami" – Kereskényi Sándor írása a böjtről.

Böjti minőség, minőségi böjt

Nagyböjt kezdetén újra kutatjuk ennek a hathetes időszaknak az értelmét. Hogyan lehet sikeres és tartalmas a böjtünk? Pap Ferenc írása nagyböjt első vasárnapjára.

Üldözöttek

Emlékezés és hálaadás

71 éve, 1947. február 25-én letartóztatták és a Szovjetunióba hurcolták Kovács Bélát, a Kisgazdapárt főtitkárát. „Ahogy Ravasz László tette a száműzött és vesztőhelyre juttatott politikusokról írva, úgy nekünk is emlékeznünk kell a kommunista diktatúra áldozataira" – T. Németh László írása.

Emlékezni, kötődni, megélni

Kép: Emlékezni, kötődni, megélni

„A kérdés nem az, hogy túléli-e az ember a fogságot, hanem hogy mi éli túl belőle." Bálint Eszter ajánlja Szász Attila Örök tél című filmjét, melyet vasárnap este 21 órától Önök is megnézhetnek a közmédia Duna csatornáján.

Kisebbségben

Lét vagy jólét?

Kép: Lét vagy jólét?

A Kárpát-medencei református egyházak közös képviseleti testülete, a Generális Konvent elnöksége is támogatja a Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezést – határozott a testület pénteki ülésén Berekfürdőn. A Minority Safe Pack célja, hogy az Európai Bizottság fogadjon el konkrét jogi szabályozást a nemzeti és nyelvi kisebbségek védelme érdekében.

Álljunk ki a kisebbségben élő magyar közösségekért!

Kép: Álljunk ki a kisebbségben élő magyar közösségekért!

Nekünk csak egy aláírás, a kisebbségek számára azonban reménysugár a Minority Safe Pack. A Magyarországi Református Egyház elnöksége arra buzdít: csatlakozzunk az európai kisebbségvédelmi kezdeményezéshez.

Magyar református hitvallók az ateista Szovjetunióban

Kép: Magyar református hitvallók az ateista Szovjetunióban

„Apám sosem írt levelet Sztálinnak" – hangsúlyozza Horkay Barna néhai nagyszőlősi lelkipásztor lánya, aki a szüleitől tudja, hogy édesapja és baráti köre hitvalló kiállását a szovjet állambiztonság tálalta így, hogy a nagy tekintélyű lelkészeket ostoba, nevetséges fanatikusoknak állítsa be.

Egyházunk

Meghívás átváltozásra

A lelki dolgokkal kell foglalkoznunk, de nem szabad ölbe tett kézzel néznünk templomaink állapotát sem – mondta Bogárdi Szabó István püspök a Zsinati Tanács február 21-i ülésén. 

Életszerű, hiteles, valóságos

Együtt és jól élni az életet, ez az integráció legfontosabb módszertani szempontja – mondja Édesné Pál Edina tanító, hitoktató, gyógypedagógus.

Visszavonásig érvényes

Hogyan változtak a személyi jövedelemadó bevallásának szabályai, és ezzel párhuzamosan az, hogyan ajánlhatjuk fel adónk kétszer 1 százalékát? Ennek jártunk utána.

Néhány kattintással továbbra is az elsők között értesülhet híreinkről

Facebookon is követi oldalunkat, és a rendszer legújabb frissítése után sem szeretne lemaradni híreinkről? Megmutatjuk, mit tegyen. 

Egység

A vallásszabadság napjává nyilvánították január 13-át

Kép: A vallásszabadság napjává nyilvánították január 13-át

Az erdélyi magyar és szász protestánsok kezdeményezésére a magyar Országgyűlés az 1568-ban elfogadott tordai ediktumot kiemelt jelentőségű nemzeti értéknek, elfogadásának időpontját pedig a vallásszabadság napjává nyilvánította.

Segítség az anyanyelvi igehirdetésben

A napokban meghirdetett ösztöndíj keretében lelkészek, hitoktatók és teológusok utazhatnak a diaszpórában élő magyar reformátusok közé, hogy biztosítsák az anyanyelvi igehirdetést, hogy erősítsék a gyülekezeteket, látogassák a szórványokat.

Küldetés

Tűzifát osztott az MRSZ

A Magyar Református Szeretetszolgálat télen is támogatja a rászoruló családokat. Tűzifa programja utolsó debreceni állomásán a Hollósi családot segített kilenc mázsa hasogatott tűzifával. 

Példamutató szeretetszolgákat keresünk

Az intézményes diakóniai szolgálatot végzőket Juhász Zsófia-díjra, a gyülekezeti diakóniai szolgálatot végzőket Kiss Ferenc-díjra jelölhetjük február 28-ig.
 

Idén is jelölhetünk lelkipásztorokat a Dobos Károly-díjra

2018-ban is a gyülekezetében hűséggel szolgáló, gyülekezetét megőrző, építő, vele közösséget vállaló lelkipásztort lehet felterjeszteni a kitüntetésre. 

Még várják a táboroztatókat

Egyházunk táboroztatási programot indít, amihez vállalkozó kedvű önkénteseket keresnek.

A világban

Milyen legyen a jövő Európája? – A lengyelországi egyházak válasza

Az Európai Egyházak Konferenciájának (CEC) nyílt levele széleskörű konzultációra hívta tagegyházait. A közép-kelet európai hang erősítéseként a lengyelországi egyházak közösen fogalmazták meg válaszukat a levélre.

Istent keresem

Mt 18,11–14

„...mennyei Atyátok sem akarja, hogy elvesszen egy is e kicsinyek közül.” tovább >


Új fordítású Biblia / Károli-Biblia / Hitvallásaink

Hittan

A választható hit- és erkölcstan szervezésének 15 lépése

A 2018/19. tanévre történő beiratkozáskor, illetve átiratkozáskor alkalmazott szabályok.

Pályázatok

Blogok

Rendszeresen szemlézünk keresztyén blogokat. A tartalmuk nem része a refomatus.hu tartalmának, a címek minden esetben az eredeti megjelenésre mutatnak.

KriszTeSóBármikor Nála

Az Ő háza nem kötött fundamentumhoz, falakhoz vagy toronyhoz.

ReposztLangymeleg

Amikor arról van szó, hogy valakit arra választunk, hogy képviseljen bennünket, milyen szempontok alapján döntünk?

Sokorói dombság reformátusaiHegy és völgy...

A baj ott van, amikor a vallásunk, a hitünk tekintetében csak a hegyre figyelünk.

Ez történik továbbiak →

Reformatus.hu a közösségi oldalakon

Asztali verzió