Egység és megtartóerő a szórványban

Kép: Egység és megtartóerő a szórványban
Nem adják fel a reményt Erdély kis gyülekezetei.

Interjú

Inspiráló és otthonos egyetemet szeretne az új rektor

Zsengellér Józsefet, a Károli Gáspár Református Egyetem leendő vezetőjét az intézmény anyagi forrásairól, az egyházhoz és az államhoz fűződő viszonyáról, valamint a Károlin folyó oktatásról és tudományos életről is kérdezte a Parókia Portál.

Tanítunk

Jó lelkész?

Kép: Jó lelkész?

„Őszinte, elfogadó, hiteles." Több mint kétszáz ember mondta el, mit gondol arról, milyen a jó lelkész. A Magyar Református Egység Napján a Debreceni Református Hittudományi Egyetem pavilonjában többek között arról kérdeztük az Egység Napjára látogatókat, hogy milyen tulajdonságokkal „kell" hogy rendelkezzenek a lelkipásztorok.

Elkötelezetten a gyerekekért

Kép: Elkötelezetten a gyerekekért

Nem egyszerűen tankönyveket, hanem korszerű, személyre szabható digitális tantárgyi segédanyagokat is készít, előremutató kezdeményezéseket hangosít ki a Református Tananyagfejlesztő Csoport. A tanév végéhez közeledve Pompor Zoltán szakmai vezetőt kérdeztük arról, miben látja a református oktatás erősségét.

Valódi olvasóbarátok nyerték a versenyt

Nyolc hónap alatt 382 diák küldött válaszokat a Református Tananyagfejlesztő Csoport olvasópályázatának kreatív feladataira. A legjobb 30 diák és kísérőtanárának jutalma egy négynapos olvasótábori részvétel a nőtincsi Seholsziget élményparkba.

Újra itthon, újra együtt

Kép: Újra itthon, újra együtt

„Az, hogy egyek lehetünk, egyháztörténeti esemény és áldás a világ magyar reformátusságának, beleértve a mi egyházkerületünket is” – vallja Krasznai Csaba, az Amerikai Egyesült Államokban található Kálvin Egyházkerület püspöke.

Egység

A debreceni egységnap résztvevőit arról kérdeztünk, mit jelent számukra a reformátusok egysége.

Küldetés

A Szentlélek erejével


Beiktatták a Cserépfalui Református Egyházközség lelkipásztorát. Gavrucza Nagy Emese a nyugdíjba vonult Szilágyi Zoltánt váltotta a tisztségben. Beiktatását a helyi templomban tartották június 10-én.

Ünnep

Gloria

Kép: Gloria

„A Szentháromság Isten dicsőítése és segítségül hívása istentiszteleteinken nem ráadás és semmiképpen sem üres forma. Az Atyával, Fiúval és Szentlélekkel való közösségünk istentiszteletünk és életünk mély valósága″ – Barta Zsolt lelkipásztor gondolatai Szentháromságról.

„Nekünk csak bele kell állni”

Kép: „Nekünk csak bele kell állni”

Pünkösdváró ökumenikus ifjúsági pikniket rendezett a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának (MEÖT) Ifjúsági Bizottsága csütörtökön. A különböző felekezetű szervezőket – egyházaik ifjúsági missziójáért felelős vezetőket – arról kérdeztük, hogyan élik meg szolgálatukban a Szentlélek vezetését.

 

Fiatalok

Megvan az Üstökös!


Ki nyerte az Üstökös tehetségkutatót, amelynek győztese kiemelt idősávban léphet fel a Csillagponton?
 

Csillagpont: ízelítő a programokból

 
Áhítatok, lelkiségi programok, könnyűzenei koncertek, keresztyén dicsőítő zenekarok, közéleti beszélgetések, kulturális előadások várnak a református ifjúsági találkozó résztvevőire.

Jövőkép

Keresztyén felelősségünk legbelsőbb köre


„A keresztyén vallástétel egyetlen totális uralmat ismer el: a Jézus Krisztus uralmát. Ő az, aki Isten akaratából igényt tart egész életünkre. Ezzel azt mondjuk ki, hogy Jézus Krisztuson kívül senki más és semmilyen más hatalom nem követelheti teljes elkötelezettségünket″ – fogalmazott Fekete Károly tiszántúli püspök a Közös gondolkodás a jövőről – Felelősségünk táguló körei című vallásközi konferencián.

Senki sem külön sziget

Kezdetét vette Tihanyban a Közös gondolkodás a jövőről – Felelősségünk táguló körei című vallásközi konferencia. A kétnapos találkozó célja annak vizsgálata, milyen felelősséggel tartoznak a hívő emberek a teremtett világért és embertársaikért.

Egyházunk

Bővítik a református Immánuel Otthont

Kép: Bővítik a református Immánuel Otthont

Új telephellyel és iskolaépülettel bővül a Debrecen-Nagytemplomi Református Egyházközség Immánuel Otthona az Európai Unió és a magyar kormány 500 millió forintos támogatásával.

In memoriam

Sírni a sírókkal

A Magyarországi Református Egyház is gyűjtést szervez a szerda esti dunai hajóbaleset túlélői, illetve a gyászoló családok és árvák megsegítésére. „Szeretnénk ily módon is kifejezni együttérzésünket koreai testvéreink iránt, akik mindig segítségünkre siettek, ha bajban voltunk” – fogalmazott Bogárdi Szabó István püspök.

A világban

Úton a békés együttélés felé a Közel-Keleten

„Európa és a világ államainak és társadalmainak nagyobb szerepet kellene vállalniuk a béke és megbékélés előmozdításában a Közel-Keleten″ – fogalmazott közös nyilatkozatában a közel-keleti békés együttéléshez vezető lehetőségek feltárására érdekében összegyűlt közel ötven egyházi, segélyszervezeti, politikai és akadémiai képviselő.


Tájékoztató

Magyar Falu Program

Ötezer főnél kisebb településen szolgáló református közösségek kaphatnak támogatást a Magyar Falu Programban. Az ezzel kapcsolatos kérdésekben a Pályázati Iroda tájékoztatója segít eligazodni.


Istent keresem

5Móz 30

„Válaszd hát az életet, hogy élhess te és az utódaid is!” tovább >


Új fordítású Biblia / Károli-Biblia / Hitvallásaink

Pályázatok

Blogok

Rendszeresen szemlézünk keresztyén blogokat. A tartalmuk nem része a refomatus.hu tartalmának, a címek minden esetben az eredeti megjelenésre mutatnak.

ReposztFeltámadás? Örök élet? Üdvösség?

A keresztény kultúra ideológiája nem kerülheti ki azt a világnézeti kihívást, amely elé maga a kereszténység állítja.

MegmondomIsteni képek, emberi képek és a misztikus tapasztalatok

Jogosan vethető fel a gondolat és fel is vetik, miszerint a Bibliában nem istenkép, hanem istenképek vannak.

Sokorói dombság reformátusai"Boldogok, akik békét teremtenek..."

Nem csak a béketeremtés siker, de már az is, ha nem háborúzunk.

Adatvédelem

Ez történik továbbiak →

Reformatus.hu a közösségi oldalakon

Asztali verzió