Ezúttal közel-keleti testvéreinkkel tehetünk jót

Kép: Ezúttal közel-keleti testvéreinkkel tehetünk jót
Egy évtized alatt a Kárpát-medence református pedagógusai és diákjai több mint 133 millió forintot gyűjtöttek össze. Mindezért úgy adnak hálát az oktatási intézmények, hogy ezúttal közel-keleti testvéreink, a Szíriai Örmény Református Egyház damaszkuszi általános iskoláját támogatják.

Indul a református oktatási intézmények adománygyűjtése

A Szíriai Örmény Református Egyház damaszkuszi általános iskoláját támogatjuk a Kárpát-medencei Református Oktatási Alap idei adománygyűjtésével. Olvassák el a Generális Konvent elnökségének felhívását!

Fiatalok

Zene, alázat, szorgalom: református fiúk az X-Faktor színpadán

Kép: Zene, alázat, szorgalom: református fiúk az X-Faktor színpadán

Stabil teljesítménnyel jutott az idei X-Faktor 12 döntőse közé Orosz Dániel és Kovács Bence, vagyis a C.O.O.L. zenekar. A felvidéki református fiúk saját dallal debütálnak az első élő műsorban, melyet mentorukkal, Puskás Péterrel közösen írtak. A szombati fellépésre készülve mindhármójukat az elmúlt hetek tapasztalatairól kérdeztük.

A világban

Károlis ösztöndíj üldözött keresztyéneknek

Kép: Károlis ösztöndíj üldözött keresztyéneknek

Nehéz sorsú, keresztyénüldözés által érintett országokból érkező hívő fiataloknak segít diplomát szerezni a Károli Gáspár Református Egyetem. A cél, hogy ezek a fiatalok később saját hazájuk keresztyén közösségeit segítsék a hazánkban megszerzett tudással. Az idén alapított Károli Keresztyén Ösztöndíjról Sümeghy Gyulát, az intézmény nemzetközi igazgatóját kérdeztük.

Egység

Közös felelősségvállalás

Kép: Közös felelősségvállalás

A közös külkapcsolatok kérdésével és a jövő évi egységünnep előkészületeivel kiemelten foglalkozott a Generális Konvent elnöksége novemberi ülésén. A Kárpát-medencei református egyházak hivatalban lévő püspökeit és főgondnokait tömörítő testület legutóbbi tanácskozásának a Királyhágómelléki Református Egyházkerülethez tartozó Sződemeteren májusban átadott Kölcsey-emlékház adott otthont.

Keressük meg azt az egyet is!

Kép: Keressük meg azt az egyet is!

„Arra kell hívnunk a fiatalságot, hogy együtt legyünk, tudjuk meghallgatni egymást és érezzük meg, hogy összetartozunk” – vallja Szenn Péter, a Horvátországi Református Keresztyén Kálvini Egyház püspöke. A Kárpát-medencei református ifjúsági szervezetek képviselői idén ősszel Kopácson találkoztak, ahol megismerhették a Horvátországban élő reformátusok helyzetét is.

Küldetés

Észrevenni azt, ami összeköt

Kép: Észrevenni azt, ami összeköt

Különösen fontos, hogy a keresztyén hit közös evangéliumát együtt vigyük tovább Európában – fogalmazott Kustár Zoltán Az eucharisztia ökumenikus perspektívában elnevezésű tudományos szimpóziumon november 14-én, csütörtökön Debrecenben. Az eseménnyel a szervezők teret akartak biztosítani a különböző felekezetek képviselőinek, hogy egy asztalhoz ülhessenek, és megoszthassák egymással nézőpontjukat.

Rendhagyó tanórát tartott Ózdon Trokán Nóra és Nagy Ervin

Kép: Rendhagyó tanórát tartott Ózdon Trokán Nóra és Nagy Ervin

„Fontos, hogy megtalálják a gyerekek azt, ami valójában érdekli és motiválja őket. És ha ez megvan, akkor a környezetüknek nagy felelőssége van abban, hogy megkapják a kellő támogatást céljaik eléréséhez” – mondja Nagy Ervin színész, aki kolléganőjével, Trokán Nórával olyan gyerekekhez látogatott el, akik részt vesznek a Magyar Református Szeretetszolgálat Válaszút Digitális Programjában.

Félezer gyermek karácsonyi kívánságát válthatjuk valóra az MRSZ új akciójával

Kép: Félezer gyermek karácsonyi kívánságát válthatjuk valóra az MRSZ új akciójával

A Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ) idén új programmal bővíti adventi gyűjtőakcióit. A Szeretetdoboz elnevezésű tartós élelmiszer gyűjtés, valamint a Nyilas Misi Pakk címet viselő, cipősdobozokba csomagolt játék- és édesség gyűjtés mellett egy sokkal személyesebb ötlet is útjára indult: ötszáz rászoruló gyermek konkrét karácsonyi kívánságát válthatjuk valóra.

Komolyan venni a missziói parancsot

Kép: Komolyan venni a missziói parancsot

Az elesettekért, a társadalom perifériájára került embertársainkért imádkoztunk a társadalmi misszió vasárnapján. Magyarné Balogh Erzsébettel, a Református Missziói Központ (RMK) lelkész-igazgatójával arról beszélgettünk, mit foglal magában ez a kifejezés, és hogyan tudunk személyesen, az imádságon kívül más módon is részt venni ebben a szolgálatban.

Ajánló

A Reformátusok Lapja e heti számából

Kép: A Reformátusok Lapja e heti számából

Melyik az az óvoda, ahová a gyerekek még hétvégén is elindulnának? Mi van az érthetetlenen túl? Melyik lelkész kedvenc téli hobbija a korcsolyázás? Többek között ezekre a kérdésekre is választ kaphatnak olvasóink a Reformátusok Lapja november 17-i számában.

Egyházi táborok és programok finanszírozására lehet támogatást igényelni

Kép: Egyházi táborok és programok finanszírozására lehet támogatást igényelni

Táborok és közösségi célú programok támogatására, illetve a hozzájuk kapcsolódó eszközbeszerzésre nyújthatnak be kettőszáz- és ötszázezer forint közötti összegű támogatási kérelmet magyarországi és határon túli egyházi jogi személyek november 28-ig.

Segítség az adventi, karácsonyi gyülekezeti énekléshez

Kép: Segítség az adventi, karácsonyi gyülekezeti énekléshez

Az egyházzenei aloldalunkon elérhető összeállítás az új énekeskönyv adventi-karácsonyi dallamait tartalmazza hangszeres kíséretekkel együtt, valamint mostani dicséreteink többszólamú feldolgozásait, számos esetben meghallgatható hangfelvételekkel illusztrálva.

Emlékezés

Katonás emlékezés a reformációra

Kép: Katonás emlékezés a reformációra

Huszonöt éve indították újra a Tábori Lelkészi Szolgálatot, a reformáció ünnepének alkalmából tartott hálaadó istentiszteleten Jákob János protestáns tábori püspök hirdetett Igét.

A reformáció legszebb történeteit talán még nem is ismerjük

Kép: A reformáció legszebb történeteit talán még nem is ismerjük

Miskolci otthonában kerestük fel Balogh Judit egyháztörténészt, hogy a reformációról, annak magyarországi hatásáról beszélgessünk. Az Eszterházy Károly Egyetem habilitált professzora azt is elárulta, mit kapott ő személyesen a nagy reformátoroktól.

Gondolatok

A hála naponkénti odafigyelést igényel

Kép: A hála naponkénti odafigyelést igényel

„Éljük meg újra, hogy nemcsak a vasárnapi istentiszteletre öltünk ünnepi ruhát és figyelünk egymásra, hanem a hétköznapokban is meg kell hallanunk a segélykérő szót – vagy éppen a csendet” – Szenn Péter, a Horvátországi Református Keresztyén Kálvini Egyház püspökének gondolatai a háláról.
Istent keresem

1Thessz 3,9–13

„Hogyan is adhatnánk eléggé hálát Istennek...” tovább >


Új fordítású Biblia / Károli-Biblia / Hitvallásaink

Pályázatok

Blogok

Rendszeresen szemlézünk keresztyén blogokat. A tartalmuk nem része a refomatus.hu tartalmának, a címek minden esetben az eredeti megjelenésre mutatnak.

ReposztParasztgyerek vs önmegvalósító menyecske

A te házastársad érti és érzi, hogy te ki vagy? Te házastársként figyelembe veszed, hogy ki ő?

MegmondomÁldásmáz

Akár örülhetnénk is. Mert az nagyon örvendetes, ha valaki képes feloldódni a militáns hangvételű teológiájából.

KriszTeSó#DarkestDay?!

Úgy gondolom, hogy a keresztyén ember a 21. században nem teheti meg, hogy tájékozatlanul oszt meg bármit a világhálón.

Adatvédelem

Ez történik továbbiak →

Reformatus.hu a közösségi oldalakon

Asztali verzió